“ Fistül Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır? Fistül Nedir, Neden Olur? İşte haberimizde detaylar ve önlemleri.. ”
İç organlar ve vücut yüzeyi arasında ortaya çıkan doğal olmayan bağlantılar olan fistül günümüzde sıklıkla görülen sağlık problemlerinden birisidir. Organın iltihaplanması ve yaralanması durumunda gelişen bu rahatsızlık pek çok şeye sebep olabilmektedir. Fistül rahatsızlığı pek çok çeşitte ortaya çıkan önemli rahatsızlıklardan birisidir. Tedavi edilmesi oldukça önemli olan bu rahatsızlığın farklı belirtileri de bulunmaktadır.
Fistül Nedir?
Bir organ ile başka bir yapı arasında oluşan tüp şeklinde olan anormal bağlantıya fistül adı verilmektedir. Mesane ve vajina gibi iki vücut boşluğunun ya da vücut boşluğu ile cildin bağlantısı şeklinde olabilmektedir. Latincede tüp anlamına gelen Fistül terimi fistula kelimesinden türemiştir. En sık olarak anüs ve çevresinde görülmektedir. Bunun adına anal fistül adı verilmektedir.
Fistülün en yaygın olarak görüleni ikinci türü ise bağırsak bölümüdür. Bunlara da enteroenterik fistül adı verilmektedir. Bunlar dışında fistüller rektum ve vajina, bağırsak ve cilt, bağırsak ve mesane arasında da sıklıkla bulunmaktadır.
Fistül Neden Olur?
Önemli rahatsızlıklardan olan fistülün nedenleri pek çok kişi tarafından araştırılan bir konudur. Fistülün oluşmasının pek çok nedeni olabilir. Bu nedenler arasında en belirgin nedeni ise uzun süre iyileşmeyen apseler olmaktadır. Fistülere neden olan diğer sebepler ise şunlardır:
- Doğumda oluşan vajinal yırtıklar ve açılan epizyotomi kesisinde enfeksiyon sebebi ile vajina ve rektum arasında rektovajinal fistül oluşabilir.
- Sindirim sistemi ameliyatlarından sonra fistül oluşumuna rastlanılabilir.
- Cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklar, HIV ve tüberküloz fistüllere neden olabilir.
- Kanser doku tahribatı neden olabilmektedir.
- Kanser tedavisinde uygulanan radyoterapi fistüllere neden olmaktadır.
- Apselere ve yara izlerine neden olan kronik cilt rahatsızlığı fistül oluşumuna neden olabilir.
Fistül Belirtileri Nelerdir?
Fistül belirtileri anormal bağlantının nerede olduğunu göre değişmektedir. Makatta oluşan sürekli ağrılar, ateş, hassasiyet, kaşıntı, irin veya kötü kokulu akıntılar fistül belirtileri arasında yer almaktadır.
Fistül Tedavisi Nasıl Yapılır?
Fistül tedavisi bulunduğu yere göre değişkenlik göstermektedir. Antibiyotikler veya başka ilaçlar fistül tedavisinde kullanılmaktadır. Bunun dışında enterovajinal, enterokutanöz ve enterovesiküler fistüler için diyet tedavisi de uygulanmaktadır.
Tarih: Nisan 30, 2024
Üzgünüm! Kayıt bulunamadı..