Wyckoff Yöntemi Nedir?
Wyckoff Yöntemi Nedir?
Wyckoff Yöntemi Nedir?
  • Güncelleme Tarihi: Temmuz 02, 2024 (19:54)
  • 860
“ Richard Wyckoffun kapsamlı çalışması tacirlere ve yatırımcılara risklerini azaltmaları ve başarı şanslarını artırmaları için araçlar sunuyor.. ”

Wyckoff Yöntemi Nedir?

Wyckoff Yöntemi, Richard Wyckoff tarafından 1930'lu yılların başlarında geliştirilmiştir. Tacirler ve yatırımcılar için tasarlanmış bir dizi prensip ve stratejiden oluşur. Wyckoff hayatının önemli bir kısmını öğretmeye adamıştır ve çalışmaları modern teknik analizlerin (TA) çoğunu etkilemektedir. Wyckoff Metodu esasen hisse senetlerine odaklanmış olsa da şimdilerde her türlü finansal piyasaya uygulanmaktadır.

Wyckoff'un çalışmalarının pek çoğu diğer başarılı tacirlerin alım satım yöntemlerinden ilham almıştır (özellikle Jesse L. Livermore). Günümüzde Wyckoff, Charles H. Dow ve Ralph N. Elliot gibi diğer önemli kişiler ile aynı seviyede tutulmaktadır.

Wyckoff derinlikli araştırmalar yapmış ve bu çalışmalar birçok teorinin ve alım satım tekniğinin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Bu makale, Wyckoff'un çalışmalarının genel bir özeti niteliğindedir ve şunları içerir:

Üç temel yasa;

Kompozit Adam kavramı;

Grafikleri analiz etme yöntem bilimi (Wyckoff Şemaları);

Piyasaya beş-adım yaklaşımı.

Wyckoff Nokta ve Şekil grafikleri (N&Ş) bazlı kendine has bir grafik yöntemi yanında yine kendine özgü Alım ve Satım Testleri geliştirmiştir. Testler tacirlere daha iyi giriş noktaları belirlemelerinde yardımcı olurken, N&Ş yöntemi alım satım hedeflerini tanımlamada kullanılır. Ancak bu makale bu iki konuda detaya girmeyecektir.

Wyckoff'un üç yasası

Arz ve Talep Yasası

İlk yasa, talebin arzdan fazla olduğu durumlarda fiyatların yükseleceğini ve az olduğunda da bunun tam tersinin geçerli olacağını ifade eder. Bu finansal piyasaların en temel prensiplerinden biridir ve Wyckoff'un çalışmalarına has değildir. İlk yasayı üç temel denklem ile gösterebiliriz:

Talep > Arz = Fiyatlar Yükselir

Talep < Arz = Fiyatlar düşer

Talep = Arz = Önemli bir fiyat değişimi olmaz (düşük dalgalanma)

Diğer bir deyişle ilk Wyckoff yasası, talebin arzdan yüksek olması durumunda fiyatların yükseleceğini çünkü alıcı sayısının satıcı sayısından fazla olacağını ifade eder. Ancak alımdan fazla satış olması durumunda arz talebi geçer, bunun sonucunda da fiyatlar düşer.

Wyckoff yöntemini takip eden pek çok yatırımcı arz ve talep arasındaki ilişkiyi daha iyi görselleştirmek için fiyat hareketi ile hacim göstergelerini karşılaştırır. Bu karşılaştırma genelde, gelecekteki piyasa hareketleri konusunda içgörü sağlar.

Neden ve Sonuç Yasası

İkinci yasa arz ve talep arasındaki farkların rastgele olmadığını ifade eder. Aksine, farklar belirli bazı olayların sonucunda ve hazırlık dönemlerinin ardından ortaya çıkar. Wyckoff'a göre, bir birikim dönemi (neden) nihayetinde bir yükseliş trendine (sonuç) yol açar. Buna karşın, bir dağıtım dönemi (neden) nihayetinde düşüş trendine (sonuç) sebep olur.

Wyckoff bir nedenin potansiyel etkilerini tahmin etmek için kendine has bir grafik tekniği uygulamıştır. Bir diğer deyişle, birikim ve dağıtım dönemlerine dayanarak alım satım hedeflerini tanımlayan yöntemler yaratmıştır. Bu durum ona, bir birikim ya da alım satım aralığının (TR) kırılması durumunda piyasa hareketinin muhtemel uzantısını tahmin etme imkanı sağlamıştır.

Çaba ve Sonuç Yasası

Wyckoff'un üçüncü yasası, bir varlığın fiyatındaki değişimin alım satım hacmi ile temsil edilen bir çabanın sonucu olduğunu ifade eder. Eğer fiyat hareketi hacim ile uyumlu ise fiyat hareketinin devam etmesi ihtimali yüksektir. Ancak hacim ve fiyat önemli ölçüde ayrışıyorsa, piyasa hareketinin son bulması ya da yön değiştirmesi muhtemeldir.

Örneğin Bitcoin piyasasının uzun bir ayı trendinin sonrasında çok yüksek bir hacim ile birikim döneminde olduğunu düşünün. Yüksek hacim büyük bir çabayı ifade ederken yatay seyir (düşük dalgalanma) ufak bir sonucu işaret eder. Yani, çok sayıda Bitcoin el değiştirmektedir ancak artık önemli bir fiyat düşüşü görülmez. Böylesi bir durum aşağı trendin sona erebileceği ve piyasa hareketindeki yön değişiminin yakın olduğu anlamına gelebilir.

Kompozit Adam

Wyckoff piyasanın hayali kimliği olarak Kompozit Adam (ya da Kompozit Operatör) fikrini yaratmıştır. Yatırımcıların ya da tacirlerin menkul kıymetler piyasasını sanki bu piyasa sadece tek bir varlık tarafından kontrol ediliyormuş gibi çalışmalarını önermiştir. Bu sayede piyasa hareketlerini belirlemek kolaylaşacaktır.

Özünde Kompozit Adam, varlıklı bireyler ya da kurumsal yatırımcılar gibi en büyük oyuncuları (piyasa yapıcılar) temsil eder. Her zaman düşük fiyattan satın almak ve yüksek fiyattan satmak için kendi çıkarlarına uygun olarak hareket eder.

Kompozit Adamın davranışı perakende yatırımcıların çoğunun tersi yönündedir ve Wyckoff bu yatırımcıların sıklıkla para kaybettiğini gözlemlemiştir. Ancak Wyckoff'a göre Kompozit Adam bir dereceye kadar tahmin edilebilir bir strateji izlemektedir ve yatırımcılar bundan faydalanabilir.

Kompozit Adam kavramını kullanarak basitleştirilmiş bir piyasa döngüsü örneği verelim. Böylesi bir döngü dört ana fazdan oluşur: birikim, yükseliş trendi, dağıtım ve düşüş trendi.

Birikim

Kompozit Adam varlıkları pek çok yatırımcıdan daha önce biriktirir. Bu fazda genellikle yatay bir hareket görülür. Birikim, fiyatların önemli ölçüde değişmesinden kaçınmak için kademeli bir şekilde yapılır.

Yükseliş Trendi

Kompozit Adam yeteri kadar hisse tuttuğunda ve satış gücü azaldığında, piyasayı yukarı yönde itmeye başlar. Doğal olarak ortaya çıkan trend daha fazla sayıda yatırımcının ilgisini çeker ve talebin artmasına neden olur.

Bir yükseliş trendi sırasında birikim evresinin birden çok fazı olabilir. Bunlara yeniden birikim fazları diyebiliriz. Bu dönemde daha büyük trend durur ve yukarı yönlü hareketi sürdürmeden önce bir süre daha birikim devam eder.

Piyasa yükseldikçe diğer yatırımcılar da alım yapmak için cesaretlenir. Nihayetinde sıradan piyasa oyuncuları bile katılmak için heyecan duymaya başlar. Bu noktada talep, arzdan önemli ölçüde daha yüksek hale gelir.

Dağıtım

Sonrasında Kompozit Adam elindeki hisseleri dağıtmaya başlar. Karlı pozisyonlarını piyasaya geç girenlere satar. Dağıtım fazı tamamen sona ermeden önce genellikle talebin karşılandığı yatay bir seyir izler.

Düşüş Trendi

Dağıtım fazından sonra piyasa düşüş yönüne dönmeye başlar. Bir diğer deyişle Kompozit Adam hisselerinin önemli bir kısmını satmış ve piyasayı aşağı yönde itmeye başlamıştır. Sonunda arz talepten çok daha büyük bir hal alır ve düşüş trendi sağlanmış olur.

Yükseliş trendinde olduğu gibi düşüş trendinde de yeniden dağıtım fazları olabilir. Bu fazlar temel olarak büyük fiyat düşüşleri arasındaki kısa dönemli birikim alanlarıdır. Bunlar gerçekleşmeyecek bir trend dönüşünü bekleyen bazı alıcıların düştüğü, boğa tuzağı olarak da bilinen Ölü Kedi Sıçrayışlarını da içerebilir. Ayı trendi sona erdiğinde yeni bir birikim fazı başlar.

Wyckoff Şemaları

Birikim ve Dağıtım Şemaları Wyckoff'un çalışmasının muhtemelen en popüler kısımlarıdır - en azından kripto para topluluğunda. Bu modeller Birikim ve Dağıtım fazlarını ufak bölümlere ayırır. Bu kısımlar çeşitli Wyckoff Olayları ile Beş Faza (A'dan E'ye kadar) bölünür. Wyckoff Olayları aşağıda kısaca açıklanmıştır.

Birikim Şeması

wyckoff yöntemi birikim şeması

Dağıtım Şeması

En özünde Dağıtım Şeması Birikimin aksi yönünde çalışır fakat biraz farklı bir terminolojiye sahiptir.

wyckoff yöntemi dağıtım şeması

Son Notlar

Arkadaşlar burada verilen veriler Binance Academy üzerinden alınan veriler olup bir özettir. Burada verilen veriler kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir..

Tarih: Nisan 30, 2024

Kaynak: Binance

Admin
Admin

Kendi halinde takılan ve uğraşan bir birey. Aynı zamanda UnFau sitesini kuran bir dünya vatandaşı.

Yorumlar:

Üzgünüm! Kayıt bulunamadı..

Yorum yap:

Son İçerikler

Asperger Hastalığı Nedir?
  • Temmuz 06, 2024 (11:09)
  • 769
Ay toprağından oksijen üretimi için işbirliği
  • Nisan 30, 2024 (21:45)
  • 1,130
En çok yatırımcıya sahip ülkeler
  • Nisan 30, 2024 (21:43)
  • 1,269
Çevre felaketinde gen etkisi
  • Nisan 30, 2024 (21:39)
  • 919
Senin Adın Fragmanı İzle
  • Nisan 30, 2024 (21:41)
  • 922
Beraber Çalışalım

Başarılı bir projeye mi ihtiyacınız var?

Durma Tıkla
#
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
Duyuru

Yoğunluktan dolayı telefonlar kaldırılmıştır! Lütfen mail adresi veya iletişim formu ile bize ulaşınız.

WhatsApp +90 505 742 11 58
Mail Adresleri [email protected]