“ Büyük boyutlarda veritabanı yedek alma ve geri yükleme işlemleri her zaman sıkıntılıdır. SSH ile MySQL yedek alma ve geri yükleme yardımınıza koşuyor. ”
SSH ile MySQL Yedek Alma
İlk olarak SSH programınız ile ilgili sunucuya bağlanıyorsunuz. Server sahipleri bunu yapabilir ancak normal host sahipleri bunu yapamazlar.
Bu yöntem büyük veritabanı yedekleme işlemleri için çok daha ideal bir yöntemdir. phpMyAdmin ile büyük veritabanı yedeklerini yüklerken çoğu zaman sıkıntılar yaşarsınız bunu unutmayın..
Basit bir örnekleme yapalım hemen;
dbuser = "veritabanı kullanıcı adı" olsun
dbname = "veritabanı ismi" olsun
cd /var/lib/mysql
yazın ve enter tuşuna basın,
mysqldump opt -Q -u dbuser -p dbname > /home/sizinsiteniz/public_html/dbnameyedek.sql
yazın ve enter tuşuna başın,
Sizden muhtemelen şifre isteyecektir. Bu şifre dbuser şifresiniz oluyor ve şifreyi girin devam edin. Artık yedek almaya başlamış bulunmaktadır..
Yedeğiniz artık sitenizin /public_html/ dizini içerisinde yer almaktadır ve giriş yaparak bunu indirin. İşte yedek alma işlemimiz bitmiştir. Unutmayın ki bu yedeği aldıktan sonra ilgili dizinden indirin aksi durumda veritabanı dosyanız başkalarının eline geçebilir!
---!---
SSH ile MySQL Yedek Yükleme
Herhangi bir durumda aldığımız yedeği geri yüklemek istersek eğer yapacaklarımız gayet basit. Öncelikle aldığınız yedeği sitenizin /public_html/ dizini içerisine kopyalayın (yükleyin) ve ardından altta verdiğimiz kodları çalıştırın yeterli oloacaktır..
SSH ile yine bağlanıyoruz,
cd /var/lib/mysql
yazın ve enter tuşuna basın,
mysql -u dbuser -p dbname < /home/sizinsiteniz/public_html/dbnameyedek.sql
yazın ve enter tuşuna basın,
Bir kaç saniye beklerseniz eğer yedeğinizin yüklendiğini görecekseniz.
---!---
Bazı durumlarda, örneğin tek hücre içerisine 50-100 bin gibi karekterlik girişlerin olduğu (ben bu dangalaklık derim) yedek yükleme işleminde arızalar olabilir. Ya da başta tabloları oluştururken AUTO_INCREMENT değerini unutup benzer değerler ile sonradan bunu verdiğiniz unutkanlık durumları olabilir. Her insanın başına gelir diyelim ve üzülmeyin bunlar için :)
Bol karakterli bir hücreli kayıt varsa eğer; ilk olarak DB içeriğini boşatınız ve yeniden yedeği yükleyiniz herhangi bir sorun kalmayacaktır.
AUTO_INCREMENT hatalarında; phpMyAdmin ile girin ilgili hücrenin AUTO_INCREMENT olayını iptal edin yedeğinizi yükleyin ve sonunda yine aktif edin yeterli olacaktır.
Umarız faydalı olmuştur..
Tarih: Nisan 07, 2024
Üzgünüm! Kayıt bulunamadı..